Par berättar om kursen & sin förlossningsupplevelse

Min man Jesper (1963-2006) med vår förstfödda Felicia

~**~**~**~**~**~**~**~**~

När vårt andra barn skulle födas såg jag fram emot förlossningen tack vare en positiv upplevelse med första barnet. 

Då jag och pappan redan gått FUR-kurs en gång och båda läst boken inför båda tillfällena bestämde vi oss för att boka en kurs med Sibelle hemma hos oss. Det var ett fantastiskt bra beslut. Då vi egentligen bara behövde en snabb repetition om fölossningsförloppet och de fyra verktygen fick vi gott om tid och prata fritt tillsammans. Jag upplevde att vi hade haft mycket mindre tid att gemensamt fokusera på födseln då jag var omföderska och vi redan hade ett barn som tog vår tid och energi men det faktum att vi bokat in ett besök av Sibelle gjorde att vi verkligen tog oss tiden och han både tänka och känna hur vi ville ha det. Det skapade ett fantastiskt utrymme för oss som par att prata ihop oss om våra respektive förväntningar och tankar, sätta fokus och få perspektiv från en utomstående. 

När det väl var dags för oss att föda vårt andra barn var vi redo och peppade och allt förlöpte helt perfekt. Med hjälp av lustgas och framför allt rösten så kunde jag vara precis så närvarande som jag önskat och vid framfödandet kände jag mig både stark och i kontroll. 

Mvh Karin med familj

~**~**~**~**~**~**~**~**~

Ja vi hade verkligen hjälp av kursen, både föda utan rädsla och aktiv baby.
Vi gick kursen ”Föda utan rädsla” hos Sibelle inför födseln av vårt första barn. Pedagogiskt och bra upplägg på kursen som tydliggjorde mycket för oss båda. Att fysiskt få prova på och ”öva” på att andas och tänka sig in i olika scenarion tillsammans med sin partner gjorde oss båda trygga. Man vet aldrig hur en förlossning ska gå, men vi kände att vi visste vart vi hade varandra och hade fått tydliga verktyg för hur vi skulle göra för att kommunicera och stötta varandra genom förloppet.

Under hela förlossningen låg fokus på att vara lugn, andas rätt och låta kroppen sköta jobbet, den vet vad som ska göras. Vattnet gick spontant hemma vid 21-tiden. Värkar började efter 10min och vi ringde in till bb som sa vila, ta en varm dusch och hör av er om några timmar. 

Kl. 22:30 blev vi inskriven på förlossningen efter att ha klockat värkar, andats lugnt och duschat varmt, och som de nervösa och förväntansfulla förstagångsföräldrar vi var, pratat med förlossningen kanske 4-5gånger under den korta tiden, som tillslut sa ”men vet ni, kom in så gör vi en undersökning, men räkna med att ni kan bli hemskickade.”

Kl. 22:45 blev jag undersökt och var 9cm öppen så vi var där för att stanna. Vi hjälptes åt att andras rätt och ta det lugnt. Fick ett rum med badkar och började med att få krypa ner i ett varmt bad. Varvade olika positioner, Aktiv Baby övningar (också en kurs jag gått hos Sibelle!), massage och tryck på olika punkter. Andades oss igenom de nästkommande timmar och vid kl.04 på morgonen kom vår efterlängtade bebis. Helt utan någon medicinsk smärtlindring. 

Så med en fantastisk kurs i bagaget som gett oss tydliga verktyg så gick min förlossning som jag önskat - så naturligt som möjligt.

Mvh
Caroline och Robin med dotter.

~**~**~**~**~**~**~**~**~

Kursen gjorde så att vi båda kände oss förberedda på förlossningen och att det finns mycket man kan göra själv utan medicinsk smärtlindring samt att tro på att kroppen vet hur den ska föda. Jag kände mig aldrig rädd under förlossningen, varken för smärtan, förlossningsprocessen eller hur förlossningen tillslut slutade med kejsarsnitt trots att det var något som jag tänkte att jag absolut inte ville vara med om då jag verkligen ville föda mitt barn själv. 
Även fast det var svårt att tillämpa verktygen när det gjorde som allra ondast så fanns dom alltid där i bakhuvudet, speciellt andningen och att låta med mörk röst tyckte jag hjälpte väldigt mycket och att försöka vara tung och avslappnad trots smärtan. Barnmorskorna och undersköterskorna påminde även om att använda verktygen vilket jag tyckte var jättebra! Fredrik var ett bra stöd under hela förlossningen och han tror att det beror på att han visste vad som skulle hända och hur han kunde hjälpa mig. 

Mvh
Emelie och Fredrik med son

~**~**~**~**~**~**~**~**~

Vill du också berätta om kursen och din förlossningsupplevelse?

Mejla mig så lägger jag in det!  info@meetamidwife.se

Samtliga berättelser har tillstånd av paren.